❗️A MUNKAERŐPIAC GATYA…❗️???? Sokan kérdezik tőlem, tapasztalt HR-estől cégvezetők és magánemberek is, hogy
〽️hogyan látom a munkaerőpiacot mostanában?
〽️Van-e változás a COVID, a háború, a rezsiárak emelkedése és egyéb gazdasági tényezők miatt ezen a területen?
〽️Milyen prognózist mondanék a munkaerőpiac szereplőinek, munkáltatóknak, álláskeresőknek, -váltóknak?

????RÖVIDEN: a munkaerőpiac folyamatosan romló tendenciát mutat és nem csak Magyarországon. Az elmúlt évek eseményei csak felgyorsították ezt a folyamatot az egész világon.

????????HOSSZABBAN:
???? A születések számának csökkenésével (vagyis a népesség fogyásával) évről évre egyre kevesebb aktív korú munkavállaló kezdi el a munkát. Ilyen módon ennyivel kevesebben jelentkeznek a felsőfokú intézményekbe vagy kezdenek el szakmát tanulni. A szakma tanulása ma már nem „trendi” – de várhatóan ez a folyamat meg fog fordulni hamarosan az Ipar 4.0 folyamataival. Egyszerű a dolog: nem lesz autószerelő, aki az autódat megjavítsa, vagy karambol esetén kilakatolja és/vagy lefényezze. Vagy varrónő, aki a ruhádat megvarrja, átalakítja(stb.). Ezen sürgősen változtatni kell, mert nem csak a pedagógusok korfája gyalázatos, a szakmunkásoké is.
A munkaerőhiány orvoslására hozták az EU-ban azt az intézkedést, hogy beengedik és támogatják a migránsok letelepedését ➡️ munkába állítását. (Ennek hatékonyságába, szociális és kulturális különbségeinek problémáiba most ne menjünk bele.) Magyarországi munkaerő-közvetítő/kölcsönző cégek napjainkban kezdik el azt a folyamatot, hogy 3. országbeli munkavállalókat (pl. pakisztáni, mongol, indiai, thai, nepáli stb.) hoznak be a gyárainkba dolgozni. Ez nem kis gazdasági és jogi kockázattal jár a munkaerő-közvetítő cégek részéről annak érdekében, hogy a termelés folyamatosan működjön. Csak a példa kedvéért: https://terendo.com/?gclid=CjwKCAjw8JKbBhBYEiwAs3sxN53F1zcfCB–WUBPzLFU23DXmIJtvP34DK_b_sJ9NGNKEF_oFEbeqhoCgVUQAvD_BwE vagy akár https://asianworkforce.eu/?gclid=CjwKCAjw8JKbBhBYEiwAs3sxNyRsa9JgnM8umrYuxNEvFjLv3kfs5hJkYAX5S13fHf_ZRDrEjTKfChoCwnIQAvD_BwE

????Szakemberként a súlyos munkaerőhiányra sokáig kerestem egy másik választ is a fentieken kívül. Valahogy nem állt össze a kép, hogy miért hiányzik ennyi aktív korú ember a munkaerőpiacról? Ősszel megtaláltam egy újabb darabot ehhez a puzzle-hoz: CHECK OUT. Ez a munkaerőpiacról való kilépést jelenti. A jelenséget az USA-ban „fedezték fel”, azonban már látjuk a magyar környezetben is, mely szerint van egy nagyon komoly embertömeg, akik be sem „jelentkeztek” a munkaerőpiacra, sosem dolgoztak, mégis megélnek. Érdekes, ugye? Ők pl. a „kriptósok”, az influenszerek, az „RBNB”-sek, a mama-hotelesek, a szülők által felhalmozott vagyonok (fel)élői (stb.). A munkaerőpiac számára értékes emberek, de sosem jelennek meg fizikálisan ezen a platformon. Az erről szóló részletes és érdekes cikket itt olvashatjátok: https://concordeblog.hu/2022/09/01/a-kicsekkolt-embertomeg-es-a-feszitett-munkaeropiac/?fbclid=IwAR1cdY17XRNDjujZuRtXggKjJ8W0V5vckWTduN_-aCF0he8PikTUANYlHO4

????A munkaerőhiány tehát AKUT kérdés ma hazánkban (is), aminek mi, munkaerő-közvetítők minden nap érezzük a hatását és szembesülünk ennek a következményeivel. Konkrétan mi a legjobban, mert ebből élünk. Jelenleg a körülmények miatt egy alakját folyamatosan változtató “masszát” (munkaerőpiac) kell nekünk, HR-eseknek egy irányba terelni a piaci szereplők (munkáltatók és munkavállalók) elvárásai szerint a HR eszközeivel. Higyjétek el… ez komoly szakmai kihívás elé állít minket.

????Az a cégvezető, aki új munkatársat szeretne alkalmazni munkáltatóként, kalkulálja bele a folyamatba, hogy az igény felmerülésétől számítva kb. 8-10 hét múlva fogjuk megtalálni a számára megfelelő jelöltet a kiválasztási folyamatban. Ha ez a jövőbeni munkatárs még épp állásban van, tehát dolgozik, akkor a döntéstől számítva indul a felmondási ideje is. Tehát optimális esetben kb. 2,5-3 hónap, amíg végre elkezdi a munkát az új munkahelyén az új kolléga, azaz elindul a betanulási program számára. Még nem teljes értékű kollégáról van szó, hanem „null kilométeresről”, aki akkor fogja megismerni a cég kultúráját, a pozícióhoz tartozó feladatokat és azt is, hogy mikor menjen ebédelni, amikor nincs tömeg az ebédlőben. Vagyis mindent. És ugye nem magától tanulja, hanem leköt olyan munkatársakat, akik betanítják őt, akik addig a saját feladataikat nem tudják ellátni. Tehát a költségek szempontjából akár több százezer, akár 1 millió forintba is belekerül egy új kolléga megtalálása és beillesztése! Tehát: időben kezdjétek el keresni az új vagy megüresedő pozícióra a munkatársaitokat. …és arról még nem is beszéltem, hogy egy ilyen gazdasági környezetben a MEGFELELŐ munkatárs megtalálása még szakemberként is kb. olyan, mintha a tűt keresnénk a szénakazalban…????Erről már korábban írtunk is Nektek „Mese az Emberfáról” címmel: http://activehrc.hu/2022/11/05/mese-az-emberfarol/

????MEGTARTÁS az új toborzási irány. HR részéről továbbra is (nyomatékosan!) azt javaslom a munkáltatóknak, hogy a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben BECSÜLJÉK MEG a munkatársaikat! Felejtsék el (már éve óta el kellett volna!) azokat a mondatokat, hogy „Nem baj, találok helyetted mást!” vagy „Darab, darab” vagy „Százat találok helyetted!” stb., mert ezek már minimum 1️⃣0️⃣éve nem állják meg a helyüket!
Javítsanak inkább a munkakörülményeken , legyen a cégnél HR stratégia (stb.) ❗️Szervezetfejlesztéssel❗️ nagyon komoly eredményeket, sikereket lehet elérni. A HR eszközeivel hangoljuk finomra a szervezet működését, vagyis ahogy én szoktam mondani: a “kockát gömbölyítjük”, hogy minden “kerek”, legyen, hogy az “élek” eltűnjenek.???? ➡️ ???? Tudunk ebben segíteni!????????

????Munkavállalóként az a helyes hozzáállás ebben a kritikus időszakban, ha proaktívan, a rá bízott feladatokat a tőle telhető legnagyobb körültekintéssel, gondossággal és szakmaisággal végzi el. Mindent megtesz annak érdekében, hogy mind a vezetőivel, mind a munkatársaival együttműködő és segítőkész legyen, aki elmondja az ötleteit, hogy hol lehet esetleg költségeket megtakarítani vagy javítani egy-egy folyamaton a költséghatékonyság érdekében. Hasznos, ha fejleszti magát (tudását, képességeit) és felkészül arra az időszakra, amikor újra dinamikus lesz a gazdaság és újra szárnyalhat a cég is. A jelenlegi gazdasági helyzetben a vállalkozások szó szerint igyekeznek túlélni a válságot és a cégvezetők mindent megtesznek annak érdekében, hogy felelősen megtartsák munkatársaikat a cégnél. A gazdasági elemzések szerint 100-ból kb. 3 cég az, aki megmarad a krízis végére!???? Csak összehasonlításképpen: a 2008-as válságban ez a „trend” 10-ből 3 cég volt… (no comment).

????Álláskeresőként akkor jársz el helyesen, ha most nem az álmaidat akarod megvalósítani ebben a gazdasági környezetben, hanem munkához akarsz jutni. Vállalj el gyakorlatilag bármit, ami kb. megfelel az elvárásaidnak, iskolai végzettségednek és/vagy tapasztalataidnak. Legyen rendszeres bevételed (fizetésed), amiből a számláidat ki tudod fizetni és a megélhetésedet fedezni tudod. Ha nem így teszel, akkor meg fogsz lepődni, hogy milyen hamar fel tudod élni a tartalékaidat – ha egyáltalán vannak tartalékaid… Álláskeresésed során próbálj válságálló céget keresni. Most nem biztos, hogy a sarki kisboltban ajánlatos egy állást elvállalni. Ne most kezdj el önmegvalósítani, home office-ozni és feltételeket szabni munkavállalóként a munkáltatód számára, hogy csak 4 vagy 6 órában tudsz dolgozni és hogy a munkahelyed az ovi mellett legyen, mert számodra ez lenne az ideális… Minden, az elhelyezkedésedhez fontos és szükséges gyakorlati tanácsainkat megtalálid a weboldalunkon, az Active BLOG-ban: http://activehrc.hu/activeblog/ ????

????…és talán még egy észrevételt osztanék meg Veletek, ami számomra is furcsa: a hideg beköszöntével, az árak, az infláció és a rezsiköltségek emelkedésével még egyáltalán nem élénkült meg a munkaerőpiac… Pedig erre számítottunk. Talán egy kicsivel nagyobb az érdeklődés az üres pozíciók iránt, de ezt még nem nevezném élénkülésnek. Vajon mire várnak az álláskeresők, akik már sajnos elveszítették a munkájukat? Kivárják a karácsonyi ünnepeket, újévet, mert már úgyis évvége van? Vagy azt várják, hogy lejárjon az álláskeresési járadékuk, ami ugye max. 3 hónapig jár? Vagy hogy még hidegebb legyen, hogy még többet kelljen fizetniük a rezsire, mert most még belefér a büdzsébe? Ha tudjátok a választ, mindenképpen írjátok meg nekem!
A HR-es prognózisunk szerint 2023 Q1-ben (vagyis az új év első hónapjaiban), amikor kimerülnek a tartalélok karácsony után, fognak az emberek észbe kapni és munkát keresni. De Ti, álláskeresők, kalkuláljátok bele, hogy nem 1-2 nap alatt fogtok tudni elhelyezkedni, mert addigra már több cég is csődöt fog sajnos jelenteni a megemelkedett rezsiköltségek miatt, amit már nem tudnak kigazdálkodni… ⏰Tehát ÉBRESZTŐ, MOST KELLENE ELKEZDENI ÁLLÁST KERESNI!⏰

Végül most minden munkaerőpiaci szereplőnek a helyzethez kell alkalmazkodnia: a munkáltatónak és a munkavállalónak egyaránt. Ez a túlélés záloga. Krízisek mindig voltak és lesznek is, de azok maradnak a jövőben (is) talpon, akik előre menekülnek és nem keseregnek. Mindenkinek sok sikert, jó egészséget és kitartást kívánok! MEGCSINÁLJUK – ÚJRA (és újra!)

Végül… ha mégis állást keresnél, akkor itt találod a nyitott pozícióinkat: http://activehrc.hu/allasajanlatok/ és kövess minket a Facebookon is: Active HR Consulting Bt. Önéletrajzot e-mailben küldj: ????jelentkezes@activehrc.hu????