☢️ROMBOLJUK LE A HR TABUKAT☢️ sorozatunk 1. része:
NE KÉRDEZD MEG ÁLLÁSINTERJÚN!
1️⃣. Fizetés/Cafeteria/Bónusz/13.havi fizetés/ösztönzők stb.
Nem elegáns rögtön ezzel a kérdéssel indítani. Ha egész jól sikerült az interjúd, akkor ezzel a kérdéssel biztosan elrontod az egész bemutatkozásodat. A motivációid (drive) rögtön kiderülnek egy HR-es számára a válaszod kapcsán, azaz nem a szakmai motiváció, előrelépés, kihívás miatt akarsz munkahelyet váltani, elhelyezkedni, hanem azért, hogy több legyen a fizetésed.?
⚖️Összhangot akkor teremtesz, ha a személyes fejlődésed és a fizetésed emelkedése együtt jár és elmondod a fizetési igényedet az interjú bizonyos pontján.
Másrészt az első interjú mindig általános jellegű kérdéseket tartalmaz, ahol azt nézzük meg, hogy
❇️milyen a jelölt személyisége,
❇️beilleszthető-e a jelenlegi csapatba,
❇️elég motivált-e az új pozíció betöltésére,
❇️fejleszthető-e,
❇️érdemes-e a cégnek időt/pénzt áldoznia a betanítására,
❇️hosszú távon lehet-e rá számítani?
A második fordulón kerülnek felszínre a részletesebb, szakmai és személyes jellegű kérdések, ahol még mindig nincs helye a fizetésről szóló kérdésednek. Ez majd az ajánlat része lesz, amiről a Munkáltató tájékoztat, ha Téged választ. A bérek szenzitív adatok!
2️⃣.Túlóra, szabadság kiadása
Rossz üzenete van annak is, ha az 1. fordulóban azt tudakolod, hogy „kiadják-e a szabadságot?” vagy „kell-e túlórázni?” Bizonyára rossz tapasztalataid vannak ezen a területen, ezért teszed fel a kérdést, de komoly cégeknél (komoly=olyan munkáltatók, ahol megbecsülik a munkatársaikat) a Munka Törvénykönyve az irányadó a szabadságok kiadását illetően.
Túlóra… kényes kérdés, hogy mi az elfogadható ezen a területen. Kevés cég van, ahol nem kell túlórázni, de a hangsúly azon van, hogy a munka-magánélet egyensúlya ne boruljon fel a munka javára. Korrekt az a munkáltató, aki a túlmunkáért cserébe pl. az anyukát elengedi szülői értekezletre, anyák napjára stb.
3️⃣. Előléptetés, vezetői ambíciók
Az 1.fordulóban még nincs döntés arról, hogy Téged választottunk-e, még nem ismerünk Téged, sem a munkavégzésed, munkához/munkatársakhoz való viszonyodat sem. Ezért talán korai ezt a kérdést feltenni.?
4️⃣. „Mi lesz a feladatom? Mit kell majd csinálnom?”?
HR-esként talán ez a „kedvenc” kérdésem… Ha felteszed, akkor ezzel azt üzened számomra, hogy
fogalmad sincs, hogy mire jelentkeztél,
milyen pozícióra pályáztál,
nem készültél fel egyáltalán az állásinterjúra,
nem olvastad el a hirdetési profilt,
nem nézted meg a cég honlapját,
és egyáltalán nem érdekel az egész kiválasztás, csak eljöttél, hogy ne unatkozz otthon, vagy hogy lepecsételjük a kiskönyvedet az álláskeresési járadékhoz, hogy testben megjelentél az állásinterjún. Részemről ennél a kérdésnél vége van az állásinterjúnak és hátradőlök… 🙂
Korábbi bejegyzéseinket megtaláljátok a honlapunk BLOGján is: www.activehrc.hu
Ha vannak kérdéseitek, írjátok meg nekünk!