ÁLLÁSINTERJÚ – KÉSZÜLJ FEL!

 

Amikor jelentkeztél egy nyitott pozícióra és beküldted az önéletrajzodat (erről szóló hasznos tanácsainkat az ACTIVE Blogon olvashatod), akkor számíthatsz rá, hogy hamarosan keresni fognak az interjú részleteivel kapcsolatban, azaz, hogy mikor és hova kell menned személyes elbeszélgetésre.

 

Ehhez nyújtunk most Neked hasznos tanácsokat, hogy felkészüljerre a helyzetre:

 

  1. Stresszt az okozhat számodra, hogy idegen emberek előtt kell beszélned.

Megoldás: a legkönnyebb mindig saját magadról beszélni, még akkor is, ha ezt idegenek előtt kell megtenned. Ezt otthon gyakorold, esetleg kérj meg valakit, hogy hallgassa meg a bemutatkozásodat. A hibákat itt azonnal korrigálhatod.

 

  1. Készülj fel arra a cégre, ahová állásinterjúra érkezel!

Megoldás: használd az internetet! Keress barátokat, ismerősöket, akik ott dolgoznak a cégnél. Olvasd el újra a cégismertetőt, amelyet a hirdetésben megosztottak a jelöltekkel.

 

  1. Készülj fel a kérdésekre, amelyekre számíthatsz a személyes elbeszélgetés során!

Megoldás: számtalan interjú kérdést megtalálsz az interneten is, de vannak tipikus változatot, amelyeket biztosan megkérdeznek majd Tőled az állásinterjún. Ezzel a témával külön fogunk foglalkozni.

 

  1. Válaszd ki az öltözékedet!

Megoldás: javaslom, hogy interjú előtt – otthon – próbálj ki több verziót is, hogy mit fogsz viselni a személyes megjelenésedkor. Így kényelmesen felkészülhetsz arra, melyik a legjobb, legkényelmesebb verzió számodra, amivel hitelesen tudod képviselni a pozícióhoz tartozó elvárásokat (is). Azaz, ha pl. könyvelőnek jelentkezel, akkor lebeszélnélek a mély dekoltázst villantó felsőről és a hiper-mini szoknyáról. Ez jó választás lehet, ha pl. pultosnak jelentkezel.

 

  1. Összhang megteremtése

Az önéletrajzodban leírtak legyenek összhangban azzal, amit elmondasz és megmutatsz (öltözet, smink, illat stb.) magadról a személyes bemutatkozásod során. Az állásinterjún gyakran alkalmazzák az ún. „kontroll kérdéseket”, amivel egy rutinos HR-es azonnal rájön arra, hogy hol vannak ferdítések, csúsztatások az önéletrajzodban.

 

Sorozatunkat folytatjukaz állásinterjú tartalmi elemeivel. Hasznos tanácsokat adunk arra vonatkozóan, hogy úgy mutasd be magad az interjún, hogy a jövőbeni vezetőd Téged válasszon a kiválasztás során.