Magyarországon a fizetési adatok bizalmasak, ez szenzitív információ. Nem javaslom, hogy ezt a pozícióról való telefonos érdeklődésed során feltedd a HR-esnek, mert nem fog rá válaszolni… Ezzel elkerülhető az, hogy kellemetlen helyzetbe kerülj és rosszul induljon a személyes bemutatkozásod, ha behívnak állásinterjúra!

Először is tisztázzuk mi a bruttó és a nettó fizetés közötti különbség:

BRUTTÓ: a munkaszerződésedben szereplő összeg, levonások nélkül értendő szám. Ebből az összegből kerül levonásra a személyi jövedelemadó (SZJA), egészség- (7%), nyugdíj- (10%) és munkaerő-piaci járulék (1,5%).

NETTÓ: a munkabéred levonásokkal csökkentett összege, az az összeg, amely megérkezik a bankszámlaszámodra fizetésként.

Az állásinterjú kényes kérdése a fizetési elvárás tisztázása. Azonban erre is fel lehet már készülni az alábbiak szerint:

  • az álláshirdetések időnként tartalmazzák a fizetéssel kapcsolatos információkat annak érdekében, hogy minél többen jelentkezzenek a pozícióra. Figyelj a hirdetés részleteire!
  • kérdezd meg ismerőseidet, barátaidat, rokonaidat, hogy abban a pozícióban, amiben éppen dolgoznak és számodra ez releváns, mert Te is hasonló típusú állást pályáztál meg, nagyságrendileg mennyi a fizetése (pontos összeget nem illik kérdezni!).
  • HR-esként azt javaslom, hogy pontos összeget tudj mondani az interjún, keresd fel az alábbi linken a HR Portál Bérkalkulátorát. A 2020-as verziót posztolom számotokra: https://www.hrportal.hu/berkalkulator-2020.html

Sikeres állásinterjút kívánok Nektek!